Популярни Публикации

Избор На Редактора - 2020

Може ли сиренето да предотврати кухини?

Сякаш се нуждаем от още една причина, за да си помогнем с някои вкусни сирена, сега има и друга: усмивката ти. Това е така, защото неотдавнашно проучване установи, че сиренето може да помогне за предпазване на зъбите от кухините.

По време на проучването, наскоро публикувано в Обща стоматологияИзследователите са разделили 68 участници на възраст между 12 и 15 години в три групи. Една група бе назначена да яде сирене чедър, втората да пие мляко и третата да пие кисело мляко без захар. Всеки пациент яде или изпива определения от тях млечен продукт в продължение на три минути и изплаква устата си с вода, преди нивата на рН да се измерват след 10, 20 и 30 минути след консумацията.

Те открили, че млечните и кисели млека не са имали промени на рН, докато групата на сирената претърпява бързо повишаване на нивата на рН. Изследователите казват, че това е така, защото дъвченето увеличава производството на слюнка, което помага да се регулира киселинността в устата. Друго обяснение е, че сиренето съдържа някои съединения, които се придържат към зъбния емайл и могат да помогнат да предпазите зъбите от киселини.

"Изглежда, че млечните продукти правят устата добра," казва говорителят на Академията по обща стоматология Сеунг-Хи Ри, DDS. "Не само, че млечните продукти са здравословна алтернатива на леките закуски с въглехидрати или захар, но те също могат да се считат за превантивна мярка срещу кухини."

Гледай видеото: Отговорът на индустрията за производство на яйца по отношение на веществото холин и CH33NO (Януари 2020).